Recensie: Fataal – Eva Burgers

Fataal – Eva Burgers
Originele titel: Fataal
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein

Uitgave: juni 2017
ISBN: 9789026143328

Prijs paperback: €13,99
Prijs ebook: €9,99
Fataal is een huiveringwekkende jeugdthriller van oud-rechercheur Eva Burgers, voor de fans van Pretty Little Liars. Nu met politie niet betreden-elastiek.

Hartsvriendinnen Emily, Fay, Lauren en Naomi gaan op vakantie naar het zonnige eiland Kreta. Niets lijkt een fantastische tijd in de weg te staan, zeker niet als ze drie leuke jongens ontmoeten. Maar Lauren wordt verliefd en niet iedereen is daar blij mee. De vakantie wordt verstoord als ze een insluiper bij de villa betrappen. Angstaanjagende gebeurtenissen stapelen zich op: spullen die weg zijn, vreemde appjes en een onverklaarbare dode. Wanneer Lauren plotseling verdwijnt, gaan alle alarmbellen rinkelen..

Met je hartsvriendinnen op vakantie naar Kreta, dat betekent feest! Maar niet voor Emily, Fay, Lauren en Naomi. Hun ontmoeting met drie leuke jongens en het luieren aan het zwembad klapt al gauw om naar gestolen spullen, inbraken en uiteindelijk zelfs een dode…

Schrijfster Eva Burgers werkte jarenlang als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit. Mijn verwachtingen waren dus hoog dat dit een spannend boek zou worden. Hoewel ze al talloze thrillers heeft geschreven, was Fataal het eerste boek dat ik van deze schrijfster heb gelezen.

Vlotte pen
Dat ze zo succesvol is onder de jeugd snap ik zeker. Wat een fijne schrijfstijl heeft Eva Burgers! Waarschijnlijk lig ik net iets boven de doelgroep van Fataal, maar ik kan me zo voorstellen dat ik het geweldig zou hebben gevonden om dit boek te lezen op de middelbare school. De zinsconstructies zijn niet al te moeilijk en Eva houdt de vaart er goed in, waardoor het boek lekker wegleest en niet saai wordt. Ook de korte hoofdstukjes waarbij steeds van perspectief wordt gewisseld tussen de vier meiden, zorgen ervoor dat je je aandacht goed bij het verhaal kunt houden.

De manier van schrijven is daarmee eigenlijk best wel simpel, maar ik vind het hier goed passen. Zeker na mijn tentamenweek was een leuk boek als Fataal zeer welkom. Aangezien ik zelf ooit op Kreta ben geweest, waande ik me een beetje terug in die vakantie. Ik heb met dit boek echt kunnen ontspannen, hoewel ik natuurlijk ook wel in spanning heb gezeten.

Zoals al wordt aangegeven op de achterkant, valt er namelijk een dode in het boek. Ook gebeuren er geheimzinnige dingen, zoals dat het horloge van Fay wordt gestolen en er een freaky bewaker door de tuin van de villa rondsluipt. De dode in het verhaal komt pas vrij laat, waardoor ik het persoonlijk niet al op de achterflap zou hebben gezet, maar het hield me wel in zekere mate nieuwsgierig; je wordt er namelijk erg benieuwd van hoe alle kleine geheimzinnigheden zullen escaleren tot iets groots en angstaanjagends.

Daarbij probeert Eva Burgers iedereen verdacht te maken. Nou ja, alleen de meiden zelf niet. Misschien een gemiste kans, maar gelukkig maar, anders zou ik totaal niet meer weten wie ik moest verdenken. Hoewel ik stiekem op een bepaald persoon gehoopt had, heeft Eva me met de ontknoping wel weten verrassen met degene of degenen die achter de inbraak en uiteindelijk zelfs een ontvoering van Lauren zaten. Wanneer je terugleest zul je deze hints wel herkennen, maar bij de eerste keer lezen had ik het niet bij het rechte eind, dus dat maakt Fataal voor mij een goede jeugdthriller.

Pretty Little Persoonlijkheid
Of het ook een jeugdthrillers is die me heel lang bij zal blijven weet ik dan weer niet. Het boek maakt namelijk de vergelijking “voor de liefhebbers van Pretty Little Liars”. Nu heb ik daarvan alle seizoenen gezien en Fataal mist iets dat ik bij PLL wel heb, namelijk dat je echt fan kunt worden van bepaalde personages. Ik vond Emily, Fay, Lauren en Naomi redelijk veel op elkaar lijken en kon ze lastig uit elkaar houden.

Wel staat er boven elk hoofdstuk de naam van een personage en een voorwerp dat haar typeert, een hardloopschoen voor Emily, een bikini voor Fay, een hartjeszonnebril voor Lauren, en teenslippers voor Naomi. Alleen heel veel meer dan dat leer je de meiden niet kennen. Ze hebben uiteraard hun eigen verhaallijnen, zo probeert Emily over haar break-up met Paul heen te komen, wordt Lauren verliefd en moet Fay leren omgaan met haar rijke ouders, maar die verhaallijnen gaan niet echt de diepte in.

Ik mis de gevoelens en persoonlijkheid waardoor ik de personages beter wil leren kennen, wil doorbladeren naar een hoofdstuk van een bepaald personage of zou willen dat ze mijn vriendinnen waren. Zo zul je misschien merken dat ik Naomi’s verhaallijn net niet heb genoemd, omdat ze niet bijzonder veel voor zichzelf deed in het verhaal, of niet genoeg om me bij te blijven. De spannende verhaallijn en goede schrijfstijl zorgen ervoor dat je het boek door wil blijven lezen, maar zodra het mysterie is opgelost is het ook klaar. Als je de vergelijking van Pretty Littla Liars waar wilt maken, zou je eigenlijk nog in theorie tien boeken over deze personages moeten willen lezen.

Voor de vakantie
Al met al heb ik een hele lekkere read gehad aan Fataal, maar denk ik dus dat het nog beter had kunnen zijn als de karakters meer diepte hadden gekregen. De cover vind ik wel nog altijd enorm stoer; dat zijn de meiden die ik voor me wil zien! De donkere sfeer weerspiegelt de spanning die je meesleept in het boek en dat laat dan wel weer zien waarvan ik enorm heb genoten in dit boek.

Met Fataal heeft Eva Burgers een ideaal boek geschreven voor in je vakantiekoffer. Een boek om lekker vlot weg te lezen, terwijl je zelf probeert uit te vinden wie de verdachte is. Ondanks dat ik niet geheel heb kunnen bonden met de personages, heb ik dat wel gedaan met Eva Burgers in de paar dagen dat het boek uit vloog. Het liefst wil ik nu meteen naar Kreta vliegen, maar nog een keer op vakantie gaan naar een van Eva’s andere mysteries is voor mij ook helemaal goed!

Bedankt aan Uitgeverij De Fontein voor het recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s