Boekpresentatie van Gillian Kings “realgood”-roman ‘Ik vergeet je niet’

Foto: Gillian King tijdens de boekpresentatie van haar feelgoodroman Ik vergeet je niet.

Schrijfster Gillian King kan het genre feelgood wel dromen: inmiddels is ze al toe aan haar zevende roman, die nog steeds door boekenwurmen als zijzelf wordt verslonden. Ondanks de coronacrisis liet ze de lancering van haar nieuwste roman Ik vergeet je niet niet zonder feestje voorbijgaan. Vanuit de Cabfabstudios in Den Haag werd de boekpresentatie met uitgever HarperCollins en feelgoodcollega’s gevierd en live uitgezonden via Zoom.

De boekpresentatie werd geopend door Lianne Matthijssen, redacteur van HarperCollins Holland. Zij mocht het nieuwste boek van Gillian King begeleiden. Daar was zij, net zoals de uitgeverij HarperCollins, heel erg blij mee. Schrijfster Gillian King was namelijk klaar voor een nieuwe stap in haar carrière en geeft nu voor het eerst een roman uit bij deze grote internationale uitgever.

Dat de uitgever vertrouwen heeft in de Haagse schrijfster, is wel duidelijk. Ze zouden namelijk graag een heel nieuw genre aan Gillian wijden. “Ik kwam ergens achter door jou,” vertelt Lianne Mathijssen. “Namelijk dat feelgood zo ontzettend veelzijdig is! Er zijn zoveel veel soorten feelgood. Je hebt puur romantische feelgood; krijgen ze elkaar, of krijgen ze elkaar niet? Hilarische haha-feelgood, met op elke pagina een grapje. Je hebt feelgood voor specifieke levensfases, coming of age, of levensfases zoals het studentenleven, bijvoorbeeld de Verkikkerd-reeks van Lisette Jonkman. En je hebt feelgood met hele fluffy dieren erin, zoals de nieuwste roman van Marijke Vos. En je hebt jouw feelgood.”

Het nieuwe genre dat voor Gillian Kings werk aan feelgood toegevoegd zou moeten worden? “Realgood. Realistische feelgood waarin er ook plaats is voor zwaardere thema’s, met herkenbare mensen over herkenbare problemen. Feelgood waarin er ook plaats is de rauwe kant van het leven, maar wat tegelijkertijd lekker rustig leest. Ik vind dat jij feelgood daarom veelzijdiger hebt gemaakt,” beaamt Lianne. “Goede feelgood laat je lachen en huilen, laat je de wereld vergeten en over de wereld nadenken, en goede feelgood wil je zo snel mogelijk uitlezen, maar tegelijkertijd niet meer wegleggen als je het eenmaal uit hebt. Goede feelgood, is realgood.”

Foto: Uitgever HarperCollins is ontzettend blij met de samenwerking met Gillian King.

Kiplit
Eén van de lezeressen die Gillians boeken vooral real good vindt, is schrijverscollega van de Verkikkerd-reeks Lisette Jonkman, die als razende reporter van de partij is op deze avond. De ontmoeting met Lisette klinkt haast geschikt voor een vriendinnenclub in een feelgoodverhaal. Collega-schrijfster Astrid Harrewijn (schrijfster van Miss Verstand en De Stroopwafelshop) stuurde Gillian King een e-mail met het voorstel om uit eten te gaan met Lisette Jonkman en Chantal van Gastel (bekend van onder andere de Zwaar Verliefd!-reeks).

Het klikte meteen tussen de vier schrijfsters. Doordat ze allemaal die avond kip aten, ontstond als grapje de naam voor hun groep: Kiplit, met een knipoog naar het chicklit-genre. “Na veel wijn vonden we dat allemaal heel grappig, het werd de naam van onze appgroep,” vertelt Gillian King. Ze vindt het bijzonder hoe ze elkaar als schrijfsters door het geschreven woord, de e-mail van Astrid Harrewijn, hebben leren kennen. “We versterken elkaar. Er is unieke vriendschap ontstaan.”

Toen Gillian King een gevoel van twijfel had na haar laatst verschenen roman, was de Kiplit-club er voor haar. Op de bruiloft van Lisette Jonkman hielpen ze haar met de beslissing om haar nieuwe feelgoodroman bij een nieuwe uitgever onder te brengen. Gillian is echt een gevoelsmens, geeft ze aan. “Ze zeiden tegen mij, als je het gevoel hebt dat je dit moet doen, moet je het gewoon doen.”

Foto: Het allereerste exemplaar is voor Verkikkerd-schrijfster Lisette Jonkman.

Het is dan ook geen verrassing dat het allereerste exemplaar voor Lisette Jonkman is, een deel van de Kiplits. Lisette mocht het boek al lezen en dat heeft Gillian King geweten. “Als Lisette begint met lezen krijg ik vijf minuten later al een appje,” lacht Gillian. “’Ik vind het zo leuk! Ik weet dat het spannend is als mensen je boek lezen, maar ik vind het zo leuk!’” Lisette, die op het moment zwanger is van de eerste Kiplit-baby van de club, beaamt dat. “Ik heb hardop gelachen. Gillian is zo grappig, gewoon op z’n Gillians.” Volgens haar is dat zowel subtiel als ingetogen. “Haar humor is heel ingetogen, maar als je het niet verwacht, gooit ze er zo een grapje uit. Het is bijna nonchalant grappig, dat is iets wat jou heel uniek maakt,” benadrukt Lisette. Bij de uitreiking van het eerste exemplaar kunnen de schrijversvriendinnen het maar net droog houden.

Ik vergeet je niet
Dan is het tijd voor een interviewvuur van collega feelgoodschrijfster en alpacaliefhebber Marijke Vos en Lisette Jonkman, die als razende reporter de vragen van de Zoom-kijkers bijhoudt. Uiteraard gaat het over de schrijfster zelf én het nieuwste boek Ik vergeet je niet. Deze feelgoodroman gaat over twee zussen. Maddy heeft altijd in de schaduw van haar zus Elisa gestaan. Elisa was het perfecte meisje, alles zat haar mee; althans, zo leek het in ieder geval. Inmiddels is Elisa er al veertien jaar niet meer. Maddy wil het verleden achter zich laten, maar dit lukt haar maar moeilijk omdat haar ouders de dood van hun dochter niet hebben verwerkt. En dan komt Maddy Frenkie tegen, Elisa’s ex…

Gillian King vond inspiratie voor dit boek in de tv-serie Het mooiste meisje van de klas. In deze serie gaat een presentator op zoek naar het verhaal achter het ooit aanbeden mooiste meisje uit de klas. “Op de een of andere manier ging er altijd wel iets mis,” vertelt Gillian King over die ‘mooiste meisjes’. “Het achterliggende verhaal is vaak heel tragisch. Dat heeft me altijd wel gefascineerd.” Zo lijkt Elisa in de ogen van haar zusje Maddy perfect, maar was haar leven dat wel echt? Zelf identificeert Gillian zich het meest met Maddy. “Ik was zelf verre van dat perfecte meisje dat overal goed in was.”

Inspiratie haalde Gillian ook een klein beetje van Ajax, namelijk voor de naam van het mannelijke personage Frenkie. “Vanwege Frenkie de Jong, daar ben ik fan van.” Hoewel ze, in het geval van een verfilming, zou dromen van een jonge Brad Pitt als Frenkie. De namen Elisa en Maddy kwamen vanzelf. “Ik heb deze namen bedacht, omdat ik het qua karakter mooi vond passen.”

Foto: Als razende reporter houdt Lisette Jonkman alle vragen van de online kijkers bij.

Wonder Woman
Hoewel de coronapandemie ervoor zorgt dat Gillians fans niet persoonlijk in de boekhandel in de rij kunnen staan om hun boek te signeren, had het toch enkele voordelen. Zo schreef Gillian deze roman veel sneller dan ze had verwacht. “Door corona had ik opeens heel veel vrije weekenden. Ik had heel het weekend niks te doen, behalve schrijven. Dat heeft me wel heel erg geholpen.” Gillian heeft namelijk ook nog eens twee pubers en schrijft haar boeken naast haar baan als orthopedagoge. “Ben jij stiekem Wonder Woman?” vraagt Marijke Vos zich daarom terecht af.

Foto: Marijke Vos schrijft over knuffelige alpaca’s, maar kan ook zo het vak in als talkshowhost.

Waar enkele van Gillian Kings eerdere romans in de vrolijke feelgoodkant van chicklit vielen, had Ik vergeet je niet wat lastigere stukken om te schrijven. “Waar ik vooral mee worstelde was dat het enerzijds gaat over een zwaar thema, maar het moet wel feelgood blijven.” Dat is gelukkig geslaagd. “Ik heb een fijne redactie gehad. Ik heb het idee dat ik alsnog veel gegroeid ben en ik hoop dat dat bij mijn volgende boeken ook zo gaat zijn. Ik vindt dit zelf wel mijn beste boek tot nu toe.”

Inmiddels is Gillian alweer begonnen aan haar volgende roman. “Het idee is al ingeleverd. Ik moet alleen nog beginnen met schrijven. Dat lukte me nog niet, omdat ik nog zo met dit boek in mijn hoofd zit.” Ook dit boek volgt het eigen genre realgood op. “Het heeft ook wel weer een heftig thema, dus moet nog nadenken hoe ik dat precies vorm ga geven zodat het niet te zwaar wordt. Het moet ook weer niet te real worden.”

Marijke Vos is ook nog benieuwd wat er nog op Gillians schrijversbucketlist staat, maar de liefde voor feelgood blijkt groot. “Ik zou wel heel graag in dit genre willen blijven schrijven. Ik heb dus geen wensen van: ik wil iets anders. Ik zou het wel heel leuk vinden als er een verfilming zou komen, maar dat wil iedereen. Dus als je mij vraagt wat mijn grote droom is, dan is dat het.” Online Zoom-kijkers dromen er tevens van dat Gillian ooit een serie zal schrijven. “Ik vind het echt leuk om één boek te schrijven en dan door te gaan met mijn volgende boek. Series zijn niet echt iets voor mij,” geeft Gillian toe, “maar anderzijds: misschien moet ik het eens proberen!” Dat klinkt als een real good idee.

Binnenkort lees je hier mijn recensie van Ik vergeet je niet. Heb jij al eens een boek van Gillian King gelezen?

2 thoughts on “Boekpresentatie van Gillian Kings “realgood”-roman ‘Ik vergeet je niet’

  1. Wat een leuk, uitgebreid verslag heb je geschreven 🙂 Ik ken de naam Gillian King wel door Lisette en Chantal, maar waarschijnlijk ook door jouw instagram 😀 Maar heb nog niet een boek van haar gelezen. Misschien toch eens doen! Dit boek klinkt wel interessant 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Dankjewel voor je reactie Jenni, wat superleuk! Ik denk na de boeken van Lisette en Chantal dat je Gillian King ook zeker leuk gaat vinden 😀 Vooral deze vond ik heel erg mooi! De andere zijn veel lekkere feelgood, deze met een iets meer realistisch rauw randje.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s