Recensie: Woeker – Kenneth Oppel

Woeker – Kenneth Oppel
Originele titel: Bloom
Uitgeverij:
Uitgeverij Condor
Uitgave: februari 2021
ISBN: 9789493189287
Prijs paperback: €19,99
Prijs ebook: €9,99
Een razend spannende serie voor lezers van 12 jaar en ouder.
Het begint met regen.
En dan, uit het niets, komen er overal planten op. Hun gitzwarte en onverwoestbare stengels groeien ontzettend snel. Akkers, huizen en straten raken overwoekerd, overal op aarde. Giftige pollen worden door de lucht verspreid. Gigantische bloemen slokken mensen en dieren op.
Drie tieners blijken immuun te zijn voor deze angstaanjagende planten. Anaya, Petra en Seth. Wat hebben zij met elkaar te maken? Wat is hun geheim? Ze moeten gauw op zoek naar antwoorden op deze vragen… want de invasie is begonnen.
‘Razend spannend. Oppel haalt zijn voet geen moment van het gaspedaal.’ – The New York Times

Ben jij een groot plantenliefhebber en heb je het liefst je hele huis volstaan met groen? Maar wat als je planten niet alleen je gezellige vensterbank en tuin overnemen, maar ook de muren, de straten en zelfs hun eigen wil lijken te ontwikkelen… In Woeker van Kenneth Oppel, het eerste deel uit de nieuwe serie De invasie, duiken er uit het niets overal planten op. Ze zijn gitzwart en onverwoestbaar, en bovendien enorm gevaarlijk.

De o zo mooie bloemen in deze Young Adult worden gigantisch en slokken op een bepaald moment zelfs mensen en dieren op. Slechts drie tieners lijken bestand tegen dit onverwachte gevaar. Waar alle inwoners van het stadje sterke allergische reacties krijgen van de pollen in de lucht en de aanraking van de stoffen en sappen van de planten zelfs dodelijk is, blijken Anaya, Petra en Seth immuun te zijn. En dat terwijl Petra haar leven door moet komen met een allergie voor water – zelfs het drinken ervan! – en Anaya allergisch is voor… nou ja, zo’n beetje alles.

Waar de twee vrouwelijke hoofdpersonages in hun dagelijks leven moeten dealen met hun allergieën en de onzekerheden die daarmee gepaard zijn, blijken zij wonder boven wonder juist op te knappen door de geheimzinnige komst van de planten. Het mannelijke personage Seth is op een iets andere manier in dit plot verweven, maar ook hij is immuun en dat blijkt geen toeval.

Sci-fi met een vleugje fantasy
Met de afwisseling van hoofdstukken tussen de perspectieven van de drie hoofdrolspelers, krijg je een inkijkje in de gedachten van ieder personage. Hoewel geschreven in de derde persoon enkelvoud, kom je toch meer te weten over ieders verhaallijn. Tijdens het lezen kijk ik het meest uit naar de stukken van Anaya en Petra, omdat ook hun band met elkaar voor de nodige gevoelens zorgt. Daarbij schemert toch een beetje door dat dit boek is geschreven door een man, die wellicht wat moeite had zich in tienermeisjes in te leven. Zo maken Anaya en Petra zich het hele boek zorgen over hun uiterlijk en ogen zij daardoor vrij oppervlakkig, terwijl Seth juist alle plantenontwikkelingen met veel bewondering tegemoet ziet. Waar ik qua verhaallijnen mij zelf meer aangetrokken voelde tot de vrouwelijke personages, had de realistische uitwerking qua tienermeisjes hiervan wel beter uitgewerkt mogen worden.

Wel realistisch is de opbouw van het plot. Woeker begint eigenlijk in een hele hedendaagse setting die prima in 2021 had kunnen passen. Zelfs het dragen van mondkapjes in het boek zorgt ervoor dat je toch wel even extra nadenkt als het begint te regenen, want wat als hier plots ook een aantal angstaanjagende planten uit de grond opkomt? Kenneth Oppel weet op een goede manier het plot te doseren, door te beginnen in een setting die herkenbaar aanvoelt. Als de gigantische bloemen op een gegeven moment dieren én mensen opslokken schrik je in eerste instantie wel, maar voelt het toch niet misplaatst.

Het is een plot dat zich steeds een stapje verder opbouwt, tot het een science fiction-achtig tintje krijgt. Waar de auteur dit inderdaad als science fiction neerzet, zou ik het zelfs een beetje richting fantasy indelen om niet op het verkeerde been gezet te worden. Deze Young Adult wordt door de uitgeverij aangeprezen voor fans van The Hunger Games en Divergent. Zelf denk ik dat je nét iets meer fantasie moet hebben dan bij deze boeken, of er in ieder geval van moet houden, om de thematiek van Woeker te kunnen waarderen. Het verhaal ging uiteindelijk namelijk een andere kant op dan ik aan de hand van deze twee vergelijkbare boeken – tevens vertaald door de fantastische Maria Postema – had gedacht, maar origineel is het zeker.

Horror Young Adult
Zowel het plot als de schrijfstijl van Kenneth Oppel zorgen ervoor dat Woeker moeilijk weg te leggen is. Mocht het nog geen genre zijn, dan zou ik Woeker scharen onder ‘horror Young Adult’. Oppel zorgt ervoor dat de rillingen over je lijf lopen, maar je tegelijkertijd door móét blijven lezen (vooral als je daarna nog wilt kunnen slapen). De ontwikkelingen volgen elkaar in vrij rap tempo op, waardoor je het boek eigenlijk in no-time uithebt. Het is daarbij niet gek dat na Woeker nóg twee delen volgen om de trilogie compleet te maken, want het verhaal laat je op het puntje van je stoel achter en eindigt het plot met een grootse ontwikkeling die veel goeds belooft: dit is nog maar het begin.

Woeker is daarmee een spannende Young Adult die een eigen plekje binnen het genre verdient als ‘horror Young Adult’. Een verhaal met een ontzettend originele thematiek voor liefhebbers van science fiction die ook een vleugje fantasy kunnen waarderen. Zelf moest ik iets wennen aan de kant die het plot van Woeker uiteindelijk opgaat, maar dankzij de spannende schrijfstijl heb je dit boek toch voor je het weet uit. Een thrillerverhaal voor jongvolwassenen dat – wellicht onbedoeld – wel erg dichtbij komt in deze tijd. Na het lezen van Woeker zul je wel dat schattig ogende plantje in de vensterbank iets verder weg zetten voordat je gaat slapen vannacht…

Bedankt Uitgeverij Condor voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie! Ben jij een plantenliefhebber? En wat is jouw favoriete plant of bloem?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s