Recensie: De zomer waarin alles veranderde – Jenny Han

jenny han de zomer waarin alles veranderdeDe zomer waarin alles veranderde – Jenny Han
Originele titel: The summer I turned pretty
Uitgeverij: Moon

Uitgave: juni 2021
ISBN: 9789048858866
Prijs paperback: €15,-
Prijs ebook: €7,99
Het eerste deel in een heerlijke zomerse serie van bestsellerauteur Jenny Han

Belly Conklin leeft van zomer naar zomer. Alles wat goed en magisch is, gebeurt van juni tot augustus. De winter is slechts een periode waarin Belly de weken aftelt tot de volgende zomervakantie, omdat ze dan niet in het strandhuis, niet bij Susannah, en het allerbelangrijkste, niet bij Jeremiah en Conrad kan zijn. Twee jongens die Belly al kent sinds haar allereerste zomervakantie. Het zijn haar beste vrienden, haar jeugdliefdes en alles daartussenin.

Dan is Belly bijna zestien en breekt die ene zomervakantie aan, die ene prachtige en tegelijkertijd vreselijke zomervakantie, waarin alles verandert. De zomer waardoor Belly’s leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Alles wat goed en magisch is, gebeurt in de zomer. Belly Conklin kan in De zomer waarin alles veranderde van Jenny Han dan ook niet wachten tot ze de zomer in het zonnige Cousins Beach kan doorbrengen. Daar is namelijk het fantastische strandhuis van haar moeders vriendin Susannah en niet minder belangrijk: Jeremiah en Conrad!

De afgelopen zomers heeft Belly achter haar broer Steven en hun vrienden Jeremiah en Conrad aan gerend, maar deze zomer is anders. Belly is geen peuter of kleuter meer, ze is bijna zestien! En waar ze al jaren een liefde koestert voor de mysterieuze Conrad, is er deze zomer één groot verschil: voor het eerst lijken de broers háár ook te zien staan.

Belly mag voor het eerst meedoen met feestjes zonder dat de jongens bang zijn dat ze gaat klikken bij haar moeder en ze kan eindelijk meepraten over de liefde. Ze krijgt zelfs voor het eerst een relatie, maar of die kan tippen aan de onbeantwoorde liefde voor Conrad die zomerslang teruggaat?…

Vele flashbacks
In het eerste deel van de Zomer-trilogie van Jenny Han leer je de geschiedenis kennen van Belly, haar broer Steven en de Fisher-broers Conrad en Jeremiah. Aan de hand van flashbacks ga je als lezer mee terug naar de vele zomers aan het strand en hoe de kinderen samen zijn opgegroeid.

Hoewel het boek begint met Belly die vijftien is en eindelijk door de twee broers wordt aangekeken alsof ze een meisje is in plaats van iemand kleine zusje, kun je als lezer lang wachten voor je ontdekt hoe dit zwoele liefdesverhaal zich zal ontwikkelen. Het boek is namelijk letterlijk gevuld met flashbacks, waarbij gelukkig boven de meeste hoofdstukken Belly’s leeftijd wordt genoemd, waardoor je weet waar in het verhaal je je bevindt.

Door die vele flashbacks is er geen duidelijke lijn in het verhaal, behalve dan dat duidelijk is dat Belly ontzettend graag bij de jongens wil horen, maar als klein meisje ook behoorlijk veel waarde hecht aan wat haar moeder en Susannah, die voelt als een tweede moeder, van haar verwachten. Als lezer raak je daardoor soms best even in de war in welke tijd je je ook alweer bevindt, ook omdat Belly ondanks haar bijna-zestienjarige leeftijd toch behoorlijk kinderlijk reageert in situaties.

Echter, als je eenmaal aan die flashbacks gewend bent, is De zomer waarin alles veranderde een heerlijk zomers verhaal gevuld met vriendschap en liefde. Ik verloor tijdens het lezen net als Belly meteen mijn hart aan de Fisher-broers. Waar Belly een crush heeft op de mysterieuze maar wel overbeschermende Conrad, vond ik juist als lezer ook Jeremiah, de beste vriend die altijd voor je klaarstaat, een schatje! De personages zijn daarbij echt om bij weg te zwijmelen. Ze zijn niet te gecompliceerd, maar hebben genoeg eigen reacties en problemen om als goed personage onmisbaar te zijn voor het verhaal.

Zwoele sfeer
Ook heerlijk is de schrijfstijl van Jenny Han. De Zomer-trilogie is geschreven nog voor de Aan alle jongens van wie ik hield-trilogie en dat verschil is op zich te merken. Jenny Hans schrijfstijl is net iets simpeler met minder beschrijvingen dan in haar latere succesvolle boekenserie, maar toch is in haar YA-debuutserie al direct te voelen dat ze talent heeft voor het creëren van sfeer. De boeken van Jenny Han geven mij namelijk een ontzettend vrolijk gevoel en dat is ook hier het geval.

De schrijfstijl is vlot en ongecompliceerd, maar toch eigen genoeg dat je van afstand kunt herkennen dat het geschreven is door Jenny Han. Terwijl het hoofdpersonage het hele boek vol gevoelens zit, weet de schrijfster dit elke keer weer in andere woorden uit te drukken, waardoor het plot geen één keer gaat vervelen. Ook de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je gemakkelijk door dit boek heen vliegt, waarbij elk hoofdstuk elke keer net eindigt met een zin die zorgt dat je wilt weten hoe het verdergaat. Daarbij geeft een plot rondom Susannah aan het einde van het boek dat eigenlijk al het hele verhaal boven het hoofd zweeft een wending die alvast veel belooft voor een rollercoaster aan emoties in het volgende deel.

Heerlijke zomerse read
De zomer waarin alles veranderde vormt het eerste deel van de Zomer-trilogie van Jenny Han. Deze verscheen nog vóór de inmiddels succesvolle Aan alle jongens van wie ik hield-trilogie die inmiddels is verfilmd door Netflix. Het is daardoor te zien dat Jenny Han in haar latere boeken is gegroeid in haar schrijfstijl, maar ook in haar allereerste Young Adult is direct duidelijk dat Jenny Han talent heeft voor het neerzetten van die heerlijke, zwoele en romantische sfeer met personages die voelen alsof het je beste vrienden zouden kunnen zijn. De zomer waarin alles veranderde is gevuld met liefde en vriendschap, maar eindigt ook met een hartverscheurende boodschap die nog heel veel gevoelens belooft in de volgende delen. Ik kan niet wachten om ze te ontdekken.

Bedankt Uitgeverij Moon voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie!
Wist je dat deze boekenserie momenteel tot serie wordt verfilmd door Amazon? Het eerste seizoen zal bestaan uit acht afleveringen.

 

One thought on “Recensie: De zomer waarin alles veranderde – Jenny Han

  1. Pingback: Recensie: Zomer voor altijd – Jenny Han | Edriënne.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s