Recensie: Een zomer zonder jou – Jenny Han

een zomer zonder jou jenny hanEen zomer zonder jou – Jenny Han
Originele titel: It’s not summer without you
Uitgeverij: Moon

Uitgave: juni 2021
ISBN: 9789048858859
Prijs paperback: €15,-
Prijs ebook: €7,99
Het tweede deel in een sprankelende trilogie van bestsellerauteur Jenny Han

Vroeger telde Belly de dagen tot de zomervakantie af en kon ze niet wachten om Jeremiah en Conrad, die ze al vanaf haar geboorte kent, weer te zien. Maar dit jaar niet. Dit jaar is alles anders.

Susannah, de moeder van de twee jongens, wordt ziek en Conrad sluit zich af voor iedereen, en vooral voor Belly. Alles wat goed en vertrouwd was aan de zomers in Cousins Beach heeft haar glans verloren. Als Jeremiah belt met de mededeling dat Conrad verdwenen is, weet Belly wat haar te doen staat. Ze keert terug naar het strandhuisje, waar ze overweldigd wordt door alle mooie, maar ook pijnlijke herinneringen.

Als deze zomer echt de laatste zomer is, dan moet hij eindigen op de plek waar het allemaal begon: Cousins Beach.

Spoiler alert! Heb je deel één nog niet gelezen? Lees dan eerst De zomer waarin alles veranderde.

Vroeger kon Belly niet wachten tot de zomer weer aanbrak en ze met haar moeder en broer vakantie kon vieren in Cousins Beach. Maar dit jaar is alles anders. Na het overlijden van Susannah, de moeder van Jeremiah en Conrad, is alles wat goed was aan de zomer verdwenen. In Een zomer zonder jou, het tweede deel van de Zomer-trilogie van Jenny Han, lezen we hoe Belly omgaat met verlies, maar ook de liefde weer weet te vinden.

Het boek pakt het verhaal op waar het eerste deel, De zomer waarin alles veranderde, is geëindigd. Susannah is overleden en Belly is terug in haar eigen woonplaats, waar ze voor het eerst de zomer doorbrengt zonder Jeremiah en Conrad. Het boek voelt niet per se als een tweede deel, maar eerder alsof de Zomer-trilogie één aaneengeschakeld verhaal is.

Liefde, vriendschap en verdriet
Als lezer zit ik er dan ook direct vanaf de eerste pagina weer in. Waar Een zomer zonder jou een veel zwaarder thema heeft, namelijk rouw en verlies, weet Jenny Han toch haar vaste ingrediënten van vriendschap en liefde weer in dit boek te verwerken. Dat zorgt ervoor dat ondanks dat dit boek een stuk emotioneler voelt, het toch niet te beladen wordt om door te willen lezen.

De vriendschap tussen hoofdpersoon Belly en haar beste vriendin Taylor is er eentje waarbij je soms je wenkbrauwen optrekt, maar wel past bij de jonge leeftijd van de personages. Het laat zien hoe moeilijk het is voor jongeren om om te gaan met een verlies van een dierbare; of ze dit nu zelf meemaken, of dat het je beste vriendin is die dit doormaakt. Zo wil Taylor het liefst een geweldige zomer doorbrengen met Belly met leuke jongens en feestjes, maar is Belly met haar gedachten nog steeds in Cousins Beach. De twee vriendinnen moeten daarbij vaak nog leren om écht naar elkaar te luisteren.

Aandacht voor beide broers
Deze Young Adult feelgood is uiteraard niet compleet zonder een heerlijke dosis liefde. De love triangle uit het eerste deel komt nog meer tot ontwikkeling in dit vervolg. Nog steeds is Belly verliefd op Conrad, de zwijgzamere Fisher broer, over wie ze al sinds ze klein was droomt. Maar sinds Susannah er niet meer is, heeft Belly het idee dat ze niet alleen haar, maar de hele Fisher familie kwijt is. Na een ruzie op Susannahs begrafenis zijn Conrad en zij uit elkaar gegaan en ook zijn broer Jeremiah heeft ze sindsdien nauwelijks gesproken.

Dat klinkt uiteraard niet als een heel goed scenario voor de liefde, maar daar komt een nieuwe ontwikkeling in als Jeremiah Belly onverwachts opbelt. Conrad is vermist en hij heeft Belly nodig om zijn broer te vinden. De zoektocht met Jeremiah zorgt ervoor dat ook hij meer in beeld komt, zowel voor de lezer als voor Belly. Dat zorgt ervoor dat de driehoeksverhouding minder eenzijdig voelt en je als lezer je echt af begint te vragen welke kant het verhaal op zal gaan.

Door de fijne, ongecompliceerde schrijfstijl van Jenny Han ben ik ook weer door dit deel heen gevlogen. Fijn daarbij vond ik dat je begint te zien hoe Belly aan het opgroeien is. Hoewel ze nog wel wat egoïstisch kan zijn, begint ze de kinderachtige kant uit het eerste deel te verliezen. Hierdoor voelen haar reacties echter aan, hoewel er nog genoeg ruimte is voor af en toe een portie vermakelijke drama, vaak veroorzaakt door Belly’s keuzes.

Een zomer vol liefde
Een zomer zonder jou is opnieuw een heerlijke Young Adult in de Zomer-trilogie. Jenny Han laat zien dat ze elk boek beter wordt, zowel qua schrijfstijl als verhaallijnen. Dit deel geeft meer aandacht aan beide Fisher broers en zorgt daarmee voor nóg meer liefde dan in het eerste deel. Ik ben door het boek heen gevlogen en kan niet wachten om te ontdekken wat het leven nog voor Belly in petto heeft. En vooral… met wie?

Bedankt Uitgeverij Moon voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie!

One thought on “Recensie: Een zomer zonder jou – Jenny Han

  1. Pingback: Recensie: Zomer voor altijd – Jenny Han | Edriënne.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s